środa, 19 października 2016


   Makaron w lekkim sosie paprykowym 



SKŁADNIKI:

-makaron spaghetti ok 60 g 
-papryka czerwona 2 sztuki
-pomidory w puszce lub kilka świeżych pomidorów
-1 cebula
-3 ząbki czosnku
-olej rzepakowy 2 łyżki
-świeże liście bazylii
-sól
-pieprz cytrynowy i czarny
-papryka słodka
-papryka ostra(dla wielbicieli ostrych dań chilli )

PRZYGOTOWANIE:

Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia,na niej ułóż czerwone papryki w całości i piecz 40-45 minut w temp.200 stopni obracając co ok.10 minut aby papryka z każdej strony była przypieczona.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na oleju rzepakowym,potem dodaj pomidory z puszki lub te świeże pokrojone w mniejsze kawałki.
Dusić aż nadmiar wody odparuje i pomidory dobrze się usmażą.
Paprykę wyjmij z pieca i wstaw do garnka,przykrywając pokrywką,po ok.15 minutach usuń gniazda nasienne i skórkę.Dzięki przykryciu papryka zmiękczy się i będzie łatwiej usunąć wszystko.Do sosu pomidorowego dodaj przyprawy typu sól,pieprz,paprykę wedle uznania.
Paprykę i sos pomidorowy zmiksuj razem na gładko,ja przecieram go jeszcze przesz sito aby był aksamitny i delikatny.
Ugotuj makaron i gotowy odcedź i pomieszaj z odrobiną oleju rzepakowego.
Gotowy makaron można nakładać i polać sosem.
Na koniec posypać posiekaną bazylią.

IDEALNE DANIE NA JESIENNY PIKNIK WE DWOJE <3 



„Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także sprzyja zachowaniu młodości i zmniejsza zły cholesterol".

5 komentarzy: